לשיקום תפקיד מרכזי בתהליך הריפוי לאחר ניתוח או אשפוז ממושך. לניתוח ולאשפוז ממושך יכולה להיות השפעה משמעותית על בריאותו ותפקודו הכלליים של האדם. חוסר תנועה, חולשת שרירים וירידה בסיבולת הם השלכות נפוצות של מנוחה ממושכת במיטה. שיקום עוזר להתמודד עם השפעות אלו על ידי קידום התאוששות פיזית מיטבית, שיפור הניידות ובניית כוח מחדש.
מהו שיקום לאחר ניתוח או אשפוז ממושך?
תהליך השיקום לאחר ניתוח או אשפוז ממושך מכונה: קימום (מלשון המילה לקום).
הוא מיועד למטופלים שחווים ירידה בתפקוד בעקבות ניתוח או אשפוז ממושך. הוא מתמקד בשיקום רווחה גופנית, נפשית ורגשית, ומאפשר למטופל לחזור לעצמאותו ולשפר את איכות חייו.
זהו תהליך ארוך ומורכב שמתרחש בביתו של המטופל או במרכז שיקום, זאת בהתאם לבחירת המטופל ולמצבו.
מטרות השיקום לאחר ניתוח או אשפוז ממושך הן:
- לשפר את התפקוד הגופני, כולל תנועה, כוח, שיווי משקל, נשימתיות ועוד.
- לשפר את התפקוד הקוגניטיבי, כולל זיכרון, קשב, חשיבה ועוד.
- לשפר את התפקוד הנפשי, כולל רגש, התנהגות ועוד.
בשלבו הראשון יתמקד השיקום בהתאוששות מהניתוח או האשפוז הממושך באמצעות תרופות, ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה ועוד. בהמשך יתמקד בשיפור התפקוד הגופני, הנפשי והקוגניטיבי באמצעות טיפולים ממוקדים המותאמים לצרכי המטופל. בשלבו האחרון יתמקד השיקום בחזרת המטופל לשגרת חייו זאת באמצעות תרגול מיומנויות יומיומיות, ייעוץ והכוונה ועוד.
מהי חשיבות של שיקום לאחר ניתוח או אשפוז ממושך?
חשיבותו של שיקום לאחר ניתוח או אשפוז ממושך היא לאפשר למטופל לחזור לתפקוד עצמאי ולשגרת חייו.
השיקום יכול להפחית את הסיכון לסיבוכים, לשפר את איכות החיים ולהגדיל את שביעות הרצון של המטופל.
באילו מצבים רפואיים מומלץ שיקום לאחר ניתוח או אשפוז ממושך?
- אשפוז ממושך בבית חולים ובמחלקה פנימית
- הידרדרות ביכולת התפקודית של האדם
- ניתוחים אורתופדיים
- קורונה
- מצבים נוירולוגיים, כגון: שבץ מוחי, פגיעה מוחית או פגיעה בחוט השדרה
- ניתוחי לב
- ניתוחים שקשורים למערכת הנשימה, כגון: ניתוחי חזה, כריתה או השתלת ריאה.
- סרטן
- השתלות איברים
אילו טיפולים כולל שיקום לאחר ניתוח או אחרי אשפוז ממושך?
קימום לאחר ניתוח או אשפוז ממושך משלב סוגים שונים של טיפולים:
- פיזיותרפיה– מתמקדת בשיפור התפקוד הגופני שנפגע וכוללת עבודה על כוח, סיבולת, טווחי תנועה והפחתת הכאב.
- ריפוי בעיסוק– מתמקד בלמידה מחדש של פעילויות יומיומיות ומיומנויות תפקודיות הנחוצות לחיים עצמאיים, כגון: הלבשה, רחצה, בישול ושימוש במכשירי עזר, במידת הצורך.
- אח או אחות – שירות אח או אחות עד הבית מאפשרים טיפול יעיל ונוח להחלפת חבישות, טיפול בקטטר, מתן תרופות ואף השגחה של מספר שעות ביום.
- קלינאית תקשורת– לעתים ניתוח או אשפוז ממושך משפיעים על יכולות הדיבור והשפה. הטיפול כולל שחזור מיומנויות תקשורת, תפקוד קוגניטיבי ויכולות בליעה.
- תמיכה רגשית ופסיכולוגית– שהות ממושכת בבתי חולים או הליכים רפואיים יכולים להוביל לחרדה, דיכאון או הפרעת דחק פוסט טראומטית. אנשי מקצוע בתחום השיקום, כגון פסיכולוגים ויועצים, מספקים תמיכה והכוונה למטופלים, עוזרים להם להתמודד עם אתגרים רגשיים, לבנות מחדש את ההערכה העצמית ולהחזיר את הביטחון העצמי.
- דיאטנית– מטפלת בתזונה ובצריכת האנרגיה של המטופל כדי לאפשר לו להשתקם ולהתחזק.
- עובדת סוציאלית– הפגיעה הגופנית, הנפשית והקוגניטיבית מביאה עימה שינויים וקשיים רבים בחייו של המטופל. העובדת הסוציאלית מספקת תמיכה רגשית וחברתית למטופל ולמשפחתו.
מה ההבדל בין שיקום ביתי למרכז שיקום ומה עדיף?
מרכזי שיקום ושיקום ביתיים הם שתי אפשרויות לקבלת שיקום לאחר ניתוח או לאחר אשפוז. לכל אחד יש את היתרונות שלו, והבחירה תלויה בנסיבות ובצרכים האישיים.
שיקום ביתי
שיקום ביתי כולל ביקורים של הצוות הרפואי/פרה רפואי המעניק טיפול אישי המותאם לצרכיו של המטופל. ישנם כמה יתרונות לשיקום ביתי:
– נוחות: מטופלים יכולים לקבל שירותי שיקום ללא צורך בנסיעה למקום אחר.
– סביבה מוכרת: הימצאות בסביבה מוכרת יכולה לספק נוחות ותמיכה רגשית במהלך תהליך השיקום.
– יחס אישי: במסגרת של אחד על אחד המטפלים יכולים להתמקד אך ורק בצרכיו של המטופל ולהתאים לו את תוכנית השיקום בהתאם.
– עצמאות: שיקום ביתי מאפשר למטופלים לתרגל פעילויות פונקציונליות בסביבתם, תוך קידום העצמאות והביטחון שלהם.
מרבית המטופלים מעדיפים לחזור הביתה כמה שיותר מהר ולעשות את המשך השיקום שם.
מרכזי שיקום
מרכזי שיקום מספקים שירותי שיקום מקיפים. במרכזים אלה יש צוותים ייעודיים של אנשי מקצוע בתחום הבריאות, ציוד חדיש ותוכניות שיקום מובנות. ישנם כמה יתרונות למרכזי שיקום:
– מומחיות והתמחות: במרכזי השיקום פועלים לרוב צוותים רב תחומיים בעלי מומחיות במצבים רפואיים ספציפיים, המעניקים טיפול מיוחד המותאם לצרכיו של כל מטופל.
– שיקום אינטנסיבי: מרכזי שיקום מציעים תוכניות מובנות ואינטנסיביות המתמקדות אך ורק בשיקום, ומספקות מאמץ מרוכז להחלמה מהירה יותר.
– מתקנים מקיפים: מרכזים אלו מצוידים בציוד שיקומי מתקדם ומשאבים שאולי לא יהיו זמינים בבית, מה שמאפשר חווית שיקום מקיפה יותר.
– תמיכת עמיתים: מרכזי שיקום מספקים הזדמנויות למטופלים להתחבר לאחרים שעוברים אתגרים דומים, ומטפחים תחושת אחווה ותמיכה.
הבחירה בין שיקום ביתי למרכז שיקומי תלויה במספר גורמים, כמו: מצבו הרפואי של המטופל, רמת התמיכה בבית, נגישות להסעות והעדפות אישיות. שיקום ביתי עשוי להתאים יותר לאנשים במצבים קלים יותר, עם מערכות תמיכה טובות בבית, ולאלה המעדיפים את הנוחות של הסביבה המוכרת להם.
מרכזי שיקום מומלצים לרוב לאנשים במצבים רפואיים מורכבים, כאלה שדורשים שיקום אינטנסיבי, או כאלה שעשויים ליהנות מהמומחיות והמשאבים הזמינים במרכז השיקום.
בסופו של דבר, ההחלטה צריכה להתקבל בהתייעצות עם אנשי המקצוע, תוך התחשבות בצרכים ובמטרות הספציפיות של המטופל. המטרה העיקרית היא להבטיח שהאופציה שנבחרה תספק את ההזדמנות הטובה ביותר לשיקום אופטימלי.