fbpx

כאבי כתף לאחר שבץ מוחי: סיבות ודרכי טיפול

כאבי כתף לאחר שבץ מוחי עשויים להופיע בעקבות שינויים נוירולוגיים ותפקודיים במוח ובמערכת העצבים. קראו את ההסבר המקיף להופעת כאבי כתף ולמדו כיצד ניתן לטפל בו
חיפוש מטפלים סגירה
בעיה רפואית
מיקום
מקצוע
שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter

לצערנו, כאבי כתף לאחר שבץ מוחי מופיעים אצל מטופלים רבים. הסיבות לכך מגוונות אך הבשורה המעודדת היא כי יש דרך למנוע ולהפחית את הכאבים.

קצת רקע על אירוע מוחי

שבץ מוחי הוא אירוע רפואי חמור שמתרחש כאשר זרימת הדם למוח נקטעת או כאשר יש דימום מוחי, מה שגורם לנזק בתאי המוח. הנזק שנגרם משפיע לא פעם על היכולות הפיזיות והתפקודיות של האדם, בעיקר בצד אחד של הגוף.
כתוצאה משבץ, מטופלים עלולים לסבול מתסמינים נוירולוגיים רבים, כמו: חולשה, בעיות בשיווי משקל וקשיי דיבור. אחד מהתסמינים הפחות מוכרים אך שכיחים מאוד הוא כאב ומוגבלות בתנועת הכתף, הפוגעים ביכולת לחזור לפעילויות היומיום ומשפיעים על איכות החיים.

מדוע יש כאבי כתף לאחר שבץ מוחי?

כאב כתף לאחר שבץ מוחי הוא תופעה נפוצה שיכולה להיות קשורה לשינויים נוירולוגיים ותפקודיים במוח ובמערכת העצבים. ההסבר לכך כולל כמה מנגנונים מרכזיים:

מפרק הכתף הוא מפרק גמיש יחסית, המאפשר תנועה לכל הכיוונים, מה שמחייב תמיכה מתמדת של שרירי הכתף. לאחר אירוע מוחי, שרירי הכתף נחלשים ונוצרת חוסר יציבות שמשמעותית של הכתף. כוח הכבידה ״מושך״ את הזרוע כלפי מטה, דבר שמוביל למתיחת המפרק ולכאבים.

כאבי כתף לאחר שבץ מוחי נגרמים ממספר סיבות עיקריות:

כאב בעקבות שינויים נוירולוגיים

  • תת פריקת כתף בעקבות אירוע מוחי (סאב-לוקסציה)
    כאשר שרירי הכתף חלשים ואינם מספקים תמיכה מספקת, חלק מהמפרק עלול "להחליק" ממקומו – מצב הנקרא סאב-לוקסציה (תת פריקה). תת-פריקה זו מובילה לתחושת אי נוחות ולכאבי כתף, במיוחד בזמן תנועה או הפעלת הגפה הפגועה. זוהי תופעה נפוצה בקרב נפגעי שבץ ונחשבת לאחד הגורמים העיקריים לכאבי כתף.
  • נזק לא מכוון לכתף
    שבץ מוחי גורם לחולשת שרירים וירידה ביכולת התנועה בגפה הפגועה, מה שיוצר עומס רב על מפרק הכתף. בהיעדר תמיכה שרירית תקינה, המפרק נותר חשוף לפגיעות שונות ולנזק. כל תנועת משיכה של הזרוע עלולה להוות סכנה אשר תוביל לכאבים מקומיים ולעיתים אף לפגיעות במבנה המפרק עצמו. לכן, יש להזהר בזמן מגע עם היד והזרוע.
  • ירידה בתחושה והזנחת צד
    לאחר שבץ מוחי, אנשים רבים סובלים ממצב של ירידה בתחושה ואף "הזנחת צד" (נגלקט) – מצב בו המטופל לא מודע לגמרי לצד אחד של הגוף. כתוצאה מכך, הוא עלול להפעיל לחץ בלתי מורגש על הגפה הפגועה, לקבל מכה בזרוע, או ״להשאיר״ את היד מאחור כאשר משנה תנוחה.
    הזנחת הצד עלולה אף לגרום לכך שהמטופל ישכח להפעיל או להשתמש ביד הפגועה, מה שמוביל לירידה נוספת באפשרויות השיקום ואף להתפתחות כאב נוירופתי לכל אורך הזרוע.

כאב בעקבות שינויים נוירו-פיזיולוגיים במח ובמערכת העצבים

  • פגיעה במנגנוני הכאב במוח
    השבץ עשוי להביא למצב שבו מערכת העצבים המרכזית, הופכת לרגישה יתר על המידה. זאת אומר, מצב שבו אפילו מגע עדין יתפרש ככאב חזק עד כדי תחושת שריפה. תופעה זו נקראת ״רגישות מרכזית״ או באנגלית central sensitization.
  • תסמונת כאב מרכזי
    אחד השינויים המתרחשים במח לאחר שבץ מוחי מתרחש באיזורי עיבוד התחושה והכאב.
    במקרה כזה של Central Pain המח ישדר תחושת ״כאב מדומה״, למרות שאין נזק ישיר לרקמות בכתף (שרירים, עור, גידים).
  • חוסר שימוש ביד
    המונח המוכר באנגלית הוא: Learned Non-Use
    כאשר הגפה הפגועה אינה בשימוש עקב חולשה, ספסטיות או קושי בתנועה, מתחיל להיווצר בה ניוון שרירים שמוביל לחולשה נוספת בכתף. בנוסף, יכול להיווצר שינוי מוחי של ממש, כגון ירידה בנוירופלסטיות וירידה בקשרים העצביים בין המח והיד. תהליך זה, עלול להגביר את הרגישות לכאב, עד כדי יצירת מצב של כאב כרוני.

שיטות טיפול בכאבי כתף לאחר אירוע מוחי

כדי להקל על כאבי הכתף לאחר אירוע מוחי ולשפר את התפקוד, קיימות מספר דרכי טיפול שניתן לשלב:

טיפולים והדרכה

  • טיפול פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק
    פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק מהווים חלק מרכזי בטיפול בכאבי כתף לאחר אירוע מוחי. באמצעות תרגילים מותאמים, המטופלים לומדים לשפר את טווח התנועה של הכתף, לחזק את השרירים ולמנוע נזקים נוספים. התרגילים עוזרים לשפר את התמיכה במפרק, להפחית את הסיכון לסאב-לוקסציה ולהחזיר את התפקוד לגפה הפגועה.
  • גירוי חשמלי
    טיפול באמצעות זרמים חשמליים עדינים שמגרים את השרירים. טיפול זה יכול לסייע בהגברת חוזק השרירים סביב הכתף ובשיפור התמיכה במפרק. זהו טיפול מקובל במקרים בהם המטופל סובל מחולשה קשה בשרירים, והוא עוזר להקל בכאב.
  • מתן תמיכה בישיבה ושכיבה
    במטרה למנוע כאבים נוספים ולהקל על הכאב הקיים, מומלץ להקפיד על תנוחות ישיבה ושכיבה נכונות:
    • שימוש ב״שמינייה״ תומכת לכתף תסייע בשמירה על ייצוב הגפה ומניעת תת פריקה של הכתף. 
    • התאמת כריות, שולחנית לכיסא גלגלים וציוד נוסף, יכולים לסייע בהפחתת עומס מהכתף ותמיכה במנוחה.
  • הדרכה לתנוחת שינה בטוחה
    שינה בתנוחה נכונה חשובה במיוחד לסובלים מכאבי כתף. הדרכה לשינה תנחה את המטופל כיצד לישון על הצד הבריא עם תמיכה נוספת לכתף הפגועה, כך שיהיה פחות לחץ על הכתף.
    בנוסף, התאמת הסביבה לשינה נוחה עם ציוד מתאים מסייעת גם היא בהפחתת הכאב.

טיפול תרופתי ורפואי

  • טיפול תרופתי ומשככי כאבים
    במקרים של כאב חזק, ניתן להיעזר במשככי כאבים כדי לספק הקלה מיידית. יחד עם זאת, יש לזכור כי משככי הכאבים אינם מהווים תחליף לטיפולים הפיזיים ולשיקום. חשוב להתייעץ עם רופא לגבי סוגי התרופות האפשריות ולהימנע משימוש יתר שעלול לגרום לתופעות לוואי.
  • הזרקות בוטוליניום טוקסין להפחתת ספסטיות
    כאשר יש ספסטיות וטונוס מוגבר , הזרקת בוטוקס היא אפשרות טיפול יעילה. רעלן הבוטוליניום עוזר בהרפיית השרירים הפגועים, מה שמפחית את הכאב ומקל על המטופל בביצוע תנועות פשוטות. השפעת הבוטוקס היא זמנית למספר חודשים, אך יכולה להיות יעילה כחלק מטיפול ממושך לשיפור התנועתיות של הכתף.

כאבי כתף לאחר שבץ מוחי הם תופעה שכיחה שניתנת לטיפול בעזרת גישה כוללת ורב תחומית. שילוב של שיטות טיפוליות שונות מאפשר להקל על הכאב, לשפר את איכות חיי המטופל ולסייע לו לחזור לתפקוד מקסימלי.

שיחת הכוונה עם נציג פיזיוגרופ

השאירו פרטים ונשוב אליכם לייעוץ והכוונה

עשית כבר לייק לעמוד הפייסבוק שלנו?

כתבות קשורות